Wij meten je zeilen graag voor je maar je kunt het eenvoudig zelf doen. We helpen je hier graag bij.
Meten voorzeil
Als je de buitenmaten van het zeil – van eind tot eind – opmeet en tevens de loodlijn (LP) van het voorlijk naar de schoothoek, dan kan er niets fout gaan. Het zeil heeft een driehoeksvorm. Als één van deze maten niet klopt, dan passen de maten niet in de driehoeksvorm.
Je kunt de maatvoering van het voorzeil optimaliseren door als het zeil er nog opstaat te kijken hoeveel ruimte er over is bovenin de mast. Verder kun je kijken of de genuarail nog ruimte biedt voor een groter of kleiner onderlijk.
Rolvoorzeil
Indien je een rolvoorzeil hebt, dan is het van belang ook de dikte van de pees en de lengte van de invoerstrook (onderste deel zonder pees) op te meten. Verder moeten we weten of de UV aan bakboord of stuurboord moet worden geplaatst.
Meetformulier voorzeil
Huisman zeilen heeft een handig meetformulier. Als je dit invult en aan ons opstuurt, hebben we alle gegevens. Als je ergens over twijfelt dan helpen we je graag.
Meten grootzeil
Als je het voorlijk en het onderlijk van je grootzeil – van eind tot eind – meet onder lichte spanning, dus kreukvrij dan heb je een prima basis. Als je daarbij ook het achterlijk opmeet kan er eigenlijk niets meer misgaan. Als één van deze maten niet klopt, dan passen de maten niet in de haakse driehoeksvorm. Tot slot is de mastbuiging van belang. Deze meet je onder de normale spanning van de achterstagspanner.
Je kunt de maatvoering van het grootzeil optimaliseren door als het zeil er nog opstaat te kijken hoeveel ruimte er over is op de giek en bovenin de mast.
Rolgrootzeil
Als je een rolgrootzeil hebt is het van belang naast de peesdikte ook de sleufdikte in de mast te meten. Bij oudere boten is de sleuf soms heel klein.
Meetformulier grootzeil
Huisman zeilen heeft een handig meetformulier. Als je dit helemaal invult en aan ons opstuurt, hebben we alle gegevens. Als je ergens over twijfelt dan helpen we je graag.
Van de meeste boten zijn der I en J van de voorzeilen en de P en E van het grootzeil bij ons zo langzamerhand wel bekend. Ook staan ze vaak in de documentatie van uw boot. Maar als dat niet zo is en de maten staan niet in ons bestand, dan moeten de zeilen worden gemeten.