Loading...

Meten

Bij de meeste boten zijn der I en J van de voorzeilen en de P en E van het grootzeil wel bekend. Vaak staan ze in de documentatie die bij de boot is geleverd. Maar als dat niet zo is en de maten staan niet in ons bestand, dan moeten de zeilen worden gemeten.

Het kan ook voorkomen dat we je vragen de oude zeilen te meten zodat we die maten kunnen vergelijken met de maten in onze database (waar bijna alle zeilboottypen in staan). Dit laatste is om zeker te weten dat de boot over het originele zeilplan beschikt.

Over het meten van zeilen doen nogal wat wilde verhalen de ronde maar de ervaring leert echter dat opmeten van de oude zeilen uitstekend voldoet.

Instructies meten oude zeilen

Let er op bij het meten van je oude zeil, dat je dit doet onder een beetje spanning – zodat de kreuken er uit zijn – en dat je van eind tot eind opmeet.

Voor het grootzeil is tevens een eventuele mastbuiging van belang: dit is het aantal centimeters die de mast doorbuigt op het grootste punt, gemeten onder aanvangsspanning (normale spanning). Dit is te meten met een val en een lineaal. Het meten hoeft niet op de centimeter nauwkeurig.

Meten voorzeil

Als je de buitenmaten van het zeil – van eind tot eind – opmeet en tevens de loodlijn (LP) van het voorlijk naar de schoothoek, dan kan er niets fout gaan. Het zeil heeft een driehoeksvorm. Als één van deze maten niet klopt, dan passen de maten niet in de driehoeksvorm.

Je kunt de maatvoering van het voorzeil optimaliseren door als het zeil er nog opstaat te kijken hoeveel ruimte er over is bovenin de mast. Verder kun je kijken of de genuarail nog ruimte biedt voor een groter of kleiner onderlijk.

Rolvoorzeil

Indien je een rolvoorzeil hebt, dan is het van belang aan te geven of de UV aan bakboord of stuurboord moet worden geplaatst.

Meetformulier voorzeil

Huisman zeilen heeft een handig meetformulier. Als je dit invult en aan ons opstuurt, hebben we alle gegevens. Als je ergens over twijfelt dan helpen we je graag.

Meten grootzeil

Als je het voorlijk en het onderlijk van je grootzeil meet onder lichte spanning, dus kreukvrij dan heb je een prima basis. Als je daarbij ook het achterlijk opmeet kan er eigenlijk niets meer misgaan. Als één van deze maten niet klopt, dan passen de maten niet in de haakse driehoeksvorm.

Je kunt de maatvoering van het grootzeil optimaliseren door als het zeil er nog opstaat te kijken hoeveel ruimte er over is op de giek en bovenin de mast.

Rolgrootzeil

Als je een rolgrootzeil hebt is het van belang naast de peesdikte ook de sleufdikte in de mast te meten. Bij oudere boten is de sleuf soms heel klein.

Meetformulier grootzeil

Huisman zeilen heeft een handig meetformulier. Als je dit helemaal invult en aan ons opstuurt, hebben we alle gegevens. Als je ergens over twijfelt dan helpen we je graag.