Het zeilontwerp proces van Huisman Zeilen

Drie dimensionaal modelleren, druk verdeling, rek grafieken, laser snijden en nog veel andere zaken bepalen de vorm van de zeilen van Huisman Zeilen. Om dit inzichtelijk te maken geven we een beknopte beschrijving van de manier waarop Huisman Zeilen de zeilen maakt.

De eerste stap in het ontwerpproces is het bepalen van de afmetingen van de zeilen. In veel gevallen is er een zeilplan van de boot waarvan de informatie is af te lezen. De buitenmaten van het zeil worden door Huisman Zeilen in een 3D zeilprogramma ingevoerd. Nu kunnen zaken als de ideale invals- en uitvalshoek en de twist worden bepaald.

Als de zeilvorm optimaal bepaald is, dan gaan de data in de virtuele windtunnel, CFD  (Computer Fluid Dynamics). Het doel hiervan is de lift en drag te optimaliseren. De lift en drag is sterk afhankelijk van de vorm van het zeil. Huisman Zeilen test daarom verschillende modellen om de ideale vorm te bepalen. CFD is een tool om de luchtstroom te visualiseren en te bepalen. De interpretatie hiervan is specialistenwerk waar veel (zeil)ervaring voor nodig is. De zeilmakers van Huisman Zeilen hebben deze ervaring!

Als de optimale vorm bepaald is, wordt met behulp van stress analyse en dynamische simulatie de uiteindelijke vorm van het zeil bepaald. De rek van het zeil is afhankelijk van de gebruikte doeksoort. Daarom heeft de gebruikte doeksoort invloed op de uiteindelijke vorm. Om dit goed te bepalen worden rek grafieken van het zeil gemaakt. De vervormingen die hierbij optreden worden verwerkt in de uiteindelijke vorm van het zeil.

Als de uiteindelijke vorm van het zeil bepaald is, kan het zeil worden uitgesneden. Dit gebeurt met behulp van een computergestuurde lasersnijmachine die het zeil in kleine 2-D stukken verdeelt. Door de vorm van deze 2-D stukken ontstaat de uiteindelijke 3-D vorm.

De 2-D stukken worden onder spanning op elkaar geplakt. Vervolgens worden de verbindingen als extra versteviging genaaid en de stresspunten extra verstevigd.