Loading...

Zeilontwerp

Het zeilontwerpproces van Huisman Zeilen

Driedimensionaal modelleren, drukverdeling, rekgrafieken, lasersnijden en andere zaken bepalen de vorm van de zeilen van Huisman Zeilen. Om dit inzichtelijk te maken geven we een beknopte beschrijving van de manier waarop Huisman Zeilen de zeilen maakt.

De eerste stap in het ontwerpproces is het bepalen van de afmetingen van de zeilen. In veel gevallen is er een zeilplan van de boot waarvan de informatie is af te lezen. De buitenmaten van het zeil worden in het 3D zeilprogramma ingevoerd. Nu kunnen zaken als de ideale invals- en uitvalshoek en de twist worden bepaald. Het zeil moet – in het voorlijk – de juiste bolling hebben en het achterlijk moet mooi de wind kunnen lozen. Een terugbollend achterlijk zorgt voor helling en remt de boot af. Dit zie je bij uitgezeilde zeilen.

Als de optimale vorm bepaald is, wordt met behulp van stress analyse en dynamische simulatie de uiteindelijke vorm van het zeil bepaald. De rek van het zeil is afhankelijk van de gebruikte doeksoort. Daarom heeft de gebruikte doeksoort invloed op de uiteindelijke vorm. Om dit goed te bepalen worden rekgrafieken van het zeil gemaakt. De vervormingen die hierbij optreden worden verwerkt in de uiteindelijke vorm van het zeil.

Nu kan het zeil worden uitgesneden. Dit gebeurt met behulp van een computergestuurde lasersnijmachine die het zeil in kleine 2-D stukken verdeelt. Door de vorm van deze 2-D stukken ontstaat de uiteindelijke 3-D vorm. De 2-D stukken worden op elkaar geplakt. Vervolgens worden de verbindingen genaaid met hoogwaardig UV-bestendig garen en worden de stresspunten (ruim voldoende) verstevigd.

De uitgekiende vorm van de zeilen geven je boot die extra power die je zo graag wilt.